Doe-het-zelf

In 15 stappen zelf je band plakken

 

Stap 1

 

De eerste stap is het ventiel. Het komt wel voor dat je band niet lek is, maar dat je ventiel kapot is.

 

 

Draai het zwarte stofdopje van het ventiel en controleer met een lekzoeker of water of er lucht uit het ventiel ontsnapt. Zie je balletjes of belletjes dansen, vervang dan het ventielslangetje of het gehele ventiel (afhankelijk van het soort ventiel)

 

 

Stap 2

 

Is het ventiel in orde, dan kun je de buitenband aan één kant eraf halen. Het beste is aan de niet tandwielkant.

 

 

Laat de band leeglopen. Druk de band met je duimen rondom los van de velg. Zet dan de eerste bandenlichter onder de buitenband. Wip de buitenband over de velgrand en zet de bandenlichter vast in een spaak. Doe dit ook met de tweede bandenlichter, ongeveer 2 spaken verder dan de eerste. Is de buitenband er nog niet af, dan gebruik je de derde om de band van de velg te wippen. Met deze bandenlichter ga je helemaal langs de velg, zodat de buitenband aan een kant helemaal los is van de velg.

 

 

Stap 3

 

Nu haal je de ventielstift uit het ventiel. Hiervoor moet je de ventielring en het velgmoertje helemaal losschroeven.

 

 

Bewaar deze onderdelen goed! Ze moeten ook weer terug.

 

 

Haal nu de binnenband uit de buitenband. Heb je de binnenband ook bij het ventiel uit de velg gehaald, dan schroef je het ventiel weer in binnenband. Het velgmoertje heb je hierbij niet nodig.

 

Stap 4

 

Pomp de binnenband weer op.

 

Stap 5

 

Dompel de binnenband onder water, zie je belletjes dan heb je het lek gevonden. Het kan ook met een lekzoeker,ga dan met het roostertje naar beneden gericht de band langs. Als de balletjes gaan dansen heb je het lek gevonden.

 

Wil je het gaatje niet kwijtraken dan kun je met een markeerkrijtje of balpen het gaatje omcirkelen. Laat vervolgens de band weer leeglopen.

 

Stap 6

 

Als er een sneetje in de band zit, knip dan voorzichtig met een schaar zodat het gaatje rond wordt. Dit om te voorkomen dat het sneetje verder scheurt.

 

Stap 7

 

De plek rondom het gat moet je met schuurpapier goed opruwen, de band mag niet meer glad zijn. De schuurplek moet net iets groter zijn dan de KV-plakker die je op het gat gaat plakken. Dit is belangrijk omdat de lijm anders niet goed hecht en de plakker weer los kan laten.

 

Stap 8

 

De plek moet je nu dun insmeren met wat solutie.

Weer net iets groter dan de plakker die je gaat plakken.

 

Wacht nu minimaal 5 minuten voordat je de plakker op de solutie drukt.

 

Stap 9

 

Terwijl je wacht controleer je de buitenband op scherpe delen of doornen, zodat straks je geplakte band niet opnieuw lek geprikt word.

 

Controleer ook het velglint.

 

Stap 10

 

Van de pakker haal je eerst het zilverfolie af.

Deze plakzijde mag je niet aanraken, anders plakt deze niet meer.

Druk de plakker nu op de lijmplek, precies op het gaatje. Stevig aandrukken, vooral bij de randen.

 

Stap 11

 

Knijp de band dubbel zodat het folie in het midden barst.

 

De doorzichtige folie moet je vanuit het midden wegtrekken. Dit is van groot belang, omdat anders de randen van de plakker wel eens los kunnen worden getrokken.

 

Stap 12

 

Pomp de band nu weer op en controleer of er nog meer gaatjes in de
band zitten.

 

Stap 13

 

Haal de ventielstift weer uit de band. Plaats het ventiel weer in het
ventielgat. Schroef het ventiel weer in elkaar.

Eerst het velgmoertje!

Het velgmoertje niet te vast schroeven, een paar slagen erop is genoeg.

 

Stap 14

 

Pomp de binnenband heel licht op en stop hem terug in de buitenband. Zorg dat de binnenband mooi egaal in de buitenband ligt.

 

Leg nu de buitenband terug om de velg. Het laatste stuk is het moeilijkst. Je kunt dit het beste doen met twee handen tegelijk. Dit gaat over het algemeen wat moeizaam. Smeer daarom altijd wat afwasmiddel langs de rand van de velg hierdoor zou de buitenband wat makkelijker om de velg moeten glijden.

 

Controleer of de binnenband nergens klem zit tussen buitenband en velg.

 

Stap 15

 

Druk het ventiel een aantal malen terug in de velg, voordat je de band op druk brengt, dit om te voorkomen dat de binnenband klem komt te zitten tussen de velg en de buitenband.

 

Pomp de band weer op schroef het velgringetje aan en plaats het zwarte stofdopje weer terug.

 

 

Fietsen maar!

 

Tot slot

 

Mocht het allemaal niet lukken;

U kunt uw fiets bij 2-wielercentrum Kloppenburg ter reparatie aanbieden, volgende dag weer klaar!

 

 2-wieler centrum Kloppenburg, voor al uw fietsen, elektrische fietsen, kinderfietsen, stads fietsen en 2e hands fietsen, brommers, scooters, reparatie en onderhoud en accessoires. Het juiste adres in Dronten, Flevoland.