Historie

1963: Vergunning winkelvestiging
De historie van 2-wielercentrum Kloppenburg begint bij Harry Kloppenburg. Oorspronkelijk kwamen Harry uit Wehl en zijn vrouw Marietje uit Baak. Als kind groeide hij op in een slagersfamilie en de familie van zijn vrouw Marietje had een kruidenierswinkel, dus het ondernemerschap was hun niet vreemd. Zij hebben zich via het vakblad ingeschreven voor vestiging Dronten. Alles was nog van de rijksdienst, die kwam bij je thuis kijken of je wel een geschikte kandidaat was. Het werd Swifterbant. In oktober 1963 was de vergunning van de winkelvestiging rond.

1964: Winkel in een woonhuis aan de Porfierstraat
In mei 1964 kwamen Harry en Marietje, net getrouwd, naar de polder en in juni is de winkel van start gegaan in de Porfierstraat. Een gedeelte van de woning werd winkel. Zelf hadden ze hun woonkamer in een slaapkamer. Op dat moment waren er ongeveer 80 inwoners in Swifterbant en de verwachting was dat dit in de jaren ’80 uiteindelijk zou doorgroeien naar 7.000 inwoners.

Beginjaren
In de beginjaren was het een ontzettend mooi en gezellig dorp. Iedereen stond voor elkaar klaar. Het was echt pionieren. Het was een uitdaging en de saamhorigheid was enorm, vooral bij de optochten en het oogstfeest. Harry was een echte duizendpoot. Kon alles repareren zoals het een echte loodgieter, automonteur en fietsenmaker met papieren betaamt. Als er wat kapot ging aan de wasmachine die ze leverden kon je ook bij hem terecht. En met een kapotte televisie hoefde je niet naar Kampen, want daar draaide hij ook zijn hand niet voor om.

1965: Toen ze later naar winkelcentrum De Poort verhuisden…
In 1965 kregen ze een pand in het winkelcentrum van Swifterbant, de opening is zelfs nog op televisie geweest. Harry Kloppenburg ging indertijd de boer op met elektriciteit, repareren, loodgieten en verkoop van alles wat men maar kon bedenken, inclusief tweewielers. Zij waren de enige in het dorp met telefoon en er waren maar weinig mensen met een auto. Overdag werd er soms in de keuken geklaverjast, omdat iedereen om beurten wilde bellen. Winkeliers moesten bestellingen doorgeven en mensen uit het dorp belden met familie.

De jaren ’60/’70
Omstreeks 1970 werd het pand overgekocht van de rijksdienst, en er volgt een grondige verbouwing. “De jaren ’60/’70 zijn ons het beste bijgebleven, de mensen waren niet zo mobiel als nu, dat merkte je vooral met sinterklaastijd. Dozen vol spullen. Mensen kochten nog in eigen dorp. In het begin hadden we ook nog geen personeel, later hadden we vijf full-time personeelsleden”, aldus Harry en Marietje.

Verhuizen naar Dronten
Ook Marietje Kloppenburg heeft haar hele leven meegewerkt in de winkel. Van kinds af aan zijn ook hun zonen Johan en Richard gewend om, als echte kinderen uit een middenstandsgezin, na schooltijd zonder morren in het bedrijf mee te helpen. In 1991 kon de zaak in Swifterbant verkocht worden aan AH. En het gezin verhuisde naar Dronten. In 1992 werd de zaak aan De Rede in Dronten geopend, waar Harry en Marietje, samen met hun oudste zoon Johan Kloppenburg, doorstarten in fietsen, bromfietsen en motoren. Prachtig gelegen in het centrum en voor velen makkelijk bereikbaar. De winkel ligt aan De Rede en de werkplaats aan de achterzijde, bereikbaar via de Walvisstraat. Zoals vanouds gingen Harry Kloppenburg en zijn vrouw ook hier weer boven de zaak wonen. En ook Richard Kloppenburg hielp veel mee in het bedrijf.

2002: Uitbreiding van de winkel in Dronten
We zijn toen opnieuw gestart in een opgedeeld pand met een eigenlijk te kleine winkel. Nu na 10 jaar en het vertrekken van de Flevopost, komt er ruimte vrij die we goed kunnen gebruiken. In 2002 volgt Richard zijn vader op en worden de beide broers Kloppenburg eigenaar. Harry Kloppenburg stopt nu officieel met zijn werkzaamheden in de polder na 40 jaar. Toch zal hij af en toe nog in de zaak te zien zijn.

Verbouwing
Plannen worden gemaakt. De tussenmuur naar het oude Flevopost pand wordt uitgebroken. Na een maandenlange verbouwing is het resultaat te zien, de werkplaats is groter geworden en de opslagruimte is vernieuwd. De winkel is groter en ruimer opgezet en er is een nieuwe voorpui in gekomen. Een volledig nieuw interieur. Het assortiment is groter en veel overzichtelijker geworden. Klanten kunnen nu rustig rondlopen en uitzoeken en krijgen een eerlijk advies. De vertrouwde kwaliteit en service zal Kloppenburg in de toekomst blijven bieden.

Winkelcentrum Suydersee word geopend
Ook word in 2006 het winkelcentrum opnieuw geopend, en de nieuwe naam is winkelcentrum Suydersee. Na jaren bouwput zitten we nu aan de rand van een geweldig centrum. In 2009 krijgen we geheel nieuwe verlichting, alsof je in het daglicht staat. De kleuren van de fietsen zijn beter te bewonderen.

2014: 2-wielercentrum Kloppenburg bestaat 50 jaar!
De naam van het bedrijf “2-wieler centrum” is heel goed gekozen en geeft precies aan waarvoor u bij ons al vijftig jaar terecht kunt, namelijk aanschaf en onderhoud, accessoires en onderdelen van alles wat op 2 wielen rijdt.

2015: De winkel is compleet vernieuwd. Met onze opgeknapte winkel, nieuwe vloer, kozijnen en muren binnen en buiten fris in de verf. Helemaal eigentijds beginnen wij het jaar.

2016-2020: Ook de website wordt vernieuwd, een nieuwe bus en een compleet nieuw plafond met ledverlichting. Ook zijn er foto’s laten maken zodat je bij ons kunt binnenkijken op Google Streetview. Ook wordt de werkplaats aangepakt, er komen nieuwe kasten en een nieuwe indeling.

2018: We hebben de 2e prijs van de meest klantvriendelijke winkelier van Dronten gewonnen!

2021-2022: Tijdens de coronacrisis is onze werkplaats gelukkig steeds open, maar de winkel moet op slot. We grijpen de coronasluiting dan aan om te verbouwen in de winkel. De muren van de (toch te kleine) kantine breken we helemaal door, zodat we een ruimere winkel hebben met koffiehoek. Nu kan ook het kopje koffie op afstand worden gedronken. Ook wordt het magazijn kleiner en gaat de toonbank een stuk naar achter. Heel prettig: nu hebben we nog meer ruimte in de winkel. Daarnaast is er schilderwerk gedaan, zoals het houtwerk van de lichtkoepels (nu wit), wat zorgt voor een lichtere winkel, en een compleet nieuwe vloer erin maakt het helemaal af.